Tänään vietämme uuden kyläkoulumme harjannostajaisia. Tässä alla puheeni tilaisuuteen:

Arvoisat kutsuvieraat, arvoisat suunnittelijat ja rakentajat, hyvät yhteistyökumppanit ja koulumme henkilökunta ja oppilaat!

Tänään täällä tehdään merkittävää rakentamisen historiaa. Harjakorkeuteen nostettu Ihastjärven koulu liikuntasaleineen on Mikkelin kaupungin ja koko Suomen mittapuussa merkittävä tapahtuma, sillä ollaan rakentamassa kyläkoulua. Ollaan kuvaannollisesti harjalla myös laajemminkin, sillä uusien kyläkoulujen rakentaminen ei ole tavallinen tapahtuma nyky- Suomessa. Kasvu on silti aina myönteinen asia.

Ihastjärven koulun näkökulmasta, mutta myös henkilökohtaisesti ja ammatillisesti koen nämä harjakaiset erittäin merkityksellisinä ja juhlavina. Tulin Ihastjärven kouluun rehtoriksi kuusi vuotta sitten ja siitä lähtien olemme tehneet hartiavoimin töitä, jotta 110-vuotta palvellut vanha koulumme saisi peruskorjauksen ja kylän kasvava lapsijoukko opetussuunnitelman mukaiset oppimistilat. Kuuden vuoden aikana on oppilasmäärä tällä kylällä kaksinkertaistettu. Kyläläiset ovat tehneet aktiivista yhteistyötä maaseudun eteen myymällä tontteja, mainostamalla maaseudulla asumista ja tekemällä talkootyötä, josta osoituksena myös tähän koulun viereen pystytetyt ja kunnostetut pihasauna ja kesäkioski.

Kun tämä Ihastjärven koulu kahden kuukauden päästä otetaan käyttöön, sen tilojen turvin tullaan saamaan lähikoulupalvelut kaikille kylän lapsille ja koko kyläyhteisölle. 60 oppijan lisäksi koko kyläyhteisö oppii, kasvaa ja kehittyy ja tiedot ja taidot jalostuvat yhteiseksi hyväksi koulu kylässämme-kylä koulussamme. Kouluumme kehitellään uusi toimintamalli, josta tulee malliesimerkki myös muille. On siis todella syytä juhlaan! Hyvä Ihastjärven kyläkoulu!!!!

 

Hyvät kuulijat!

Harjannostajaiset ovat rakentajien ja rakennuttajien juhla. Rakentamisen arkea on tällä paikalla eletty ja työstetty ahkerasti jo tämän vuoden kesäkuusta alkaen . Yhteistyö on ollut hyvää. Nyt erityisesti kun kohteen harjakorkeus on saavutettu, on myös aika kiittää kaikkia rakentajia. Tällaisen rakennuskompleksin teko vaatii jokaiselta siihen osallistuvalta taitoa ja yhteishenkeä ja sitä on riittänyt. Erityisen kiitollinen olen siitä, että rakennustyö on edennyt aikataulussaan. Kaikki ovat alansa ammattilaisia. Mutta sen lisäksi tarvitaan monenlaista yhteensovittamista. 

Täällä on tekemisen meininki. Jokaiselle teille kuuluu tänään kiitos oman osuutenne hyvästä suorittamisesta yhteisen tavoitteen hyväksi. Tiedän rakentajien usein olevan ansaitusti ylpeitä siitä, että ovat olleet rakentamassa merkittäviä kohteita. Onnistuneen työn jälkeen on syytä sanoa ylpeänä: -Olin siinä mukana minäkin!

Ja lopuksi arvoisa harjannostajaisväki!

Vielä kerran kaikille lämmin kiitos! Toivon jatkorakentamisen sujuvan yhtä joustavasti ja hyvin kuin harjakorkeuteenkin pystytys on tapahtunut. Toivotan kaikille Ihastjärven koulun suunnitteluun ja rakentamiseen osallisille korkealentoisia sinisten ajatusten siivittämiä harjakaistunnelmia ja erittäin hyvää rakentavaa loppusuoraa! Ihastjärven lapset ja koko kyläyhteisö ovat ansainneet tämän koulun!